Orisha Suite: Agayu

De komende periode wordt in de serie Orisha Suite iedere week een Afrikaanse godheid belicht. De eerste in de serie is Agayu.

Agayu

Agayu(Aganyun, Agganju, Argayu of Argayu Sola) is de Afrikaanse godheid(Orisha) van de vulkanen. Er wordt  beweerd dat hij de godheid is van de woestijnen. Men is er niet over eens of hij de vader of broer is van een andere godheid genaamd Shango. In Santeria wordt hij gezien als de vader van Shango.  Hij is dus een vaderfiguur  die de ziel van een persoon versterkt. Hij is strijdlustig en erg opvliegend van karakter.

Agayu is strijdlustig en opvliegend van karakter

De godheid Shango deelt deze karaktereigenschap. Agayu en Shango zijn als vader en zoon  onafscheidelijk. Agayu heeft als wapen een dubbelzijdige bijl met een anker aan de uiteinde. Hij staat symbool voor kracht,  balans en scherpzinnigheid.  De volgers van Santeria roepen hem aan wanneer zij voor grote uitdagingen staan. Agayu  is verantwoordelijk voor het ontstaan van nieuw land middels vulkaanuitbarstingen. Volgens legendes is hij een harde werker, omdat hij verantwoordelijk is voor het ontstaan van bergen en vertakkingen van rivieren. Bovendien heeft hij ook relaties met verschillende vrouwelijke Orishas, in het bijzonder met  Oshun.

Volgens de overleveringen was Agayu de bootsman die passagiers de rivieren overbracht.  Op  zo’n dag viel hij in het water. Hij kon niet zwemmen, dus begon hij te verdrinken.  Oshun redde hem vervolgens uit het water met een roeispaan en hij was vanaf die dag verliefd op haar.

Symbolen,african-god nummer, kleuren en attributen  van Agayu

Nummer: 9

Heilige plekken: vulkanen, woestijnen en aan de rand van een rivier

Kleuren: bruin en negen verschillende kleuren(geen zwart)

Attributen: een dubbelzijdige bijl waarvan de uiteinde de vorm heeft van een haak

Temperament: humeurig & strijdlustig

Agayu is een met de natuur en heeft geen avatars.