Orisha Suite: Osun + Eargasm Alert: Eric Roberson -Picture Perfect

De komende periode wordt in de serie Orisha Suite iedere week een Afrikaanse godheid belicht. De tweede in de serie is Osun.

Volgens de Yoruba-traditie is de kosmos perfect en bestaan er 441 energetische wezens, 200 positieve en 200 negatieve en een neutrale die zich zowel positief als negatief manifesteert. Deze energieën worden de Orishas genoemd. Osun behoort tot de groep van machtige Orishas en is de Nigeriaanse godin van de rivieren, voorspellingen, plezier, rijkdom, vruchtbaarheid, liefde, emoties en sensualiteit. Haar naam betekent zoet water. Ze is de beschermvrouwe van artiesten en natuurgenezers. Haar symbolen zijn de de heilige trom(baarmoeder), de halve maan, de kleur geel, spiegels en kaurischelpen. Ze wordt meestal afgebeeld als een donkerkleurige vrouw met zeven braceletten en een spiegel om haar taille, ook heeft ze een pot met rivierwater bij zich en wordt ze vergezeld door een pauw. Osun  is de dochter van Obatala en Yemaya(De zus van Oya en Obba). Ze  is volgens de overleveringen de vrouw geweest van Ogun, Orunla, Oshosi (met hem kreeg ze Logun Ede) en ze was de tweede vrouw van Shango met wie ze de eerste tweeling Talako en Salabi kreeg.

Osun behoort tot de groep van machtige Orishas

drums

Osun staat voor harmonie en wordt volgens de Yoruba-traditie net als haar moeder Yemaya ‘Yeye’ genoemd, moeder van ons allen. Ook staat zij symbool voor alle fases in een vrouw haar leven.  Ze heeft bovendien een speciale connectie met trommen. Dansen op het geluid van de trom is zeer belangrijk in Afrika en een manier om in contact te komen met het hogere zelf.

In Nigeria wordt in het dorpje Oshogbo jaarlijks een festival georganiseerd ter ere van haar. De bewoners van Oshogbo danken de godin dat ze generaties terug hun dorp hebben mogen stichten aan de oevers van haar rivier.

Volgens een legende was er ooit een prinses die met haar hofhouding op zoek ging naar een plek om zich te settelen. Ze struinde verschillende gebieden af totdat ze bij de rivier de Osun terecht kwam. De prinses had een probleem, ze kon geen kinderen krijgen, maar werd dankzij de zegeningen van de riviergodin vruchtbaar. Toen het tijd werd om te bevallen ging de prinses naar de rivier om de godin te vragen om hulp. De baby kwam gezond ter wereld en werd de eerste koning van de Oshogbo. De prinses  bedankte de godin en vroeg toestemming om het dorp Oshogbo langs de rivier te vestigen. Osun gaf toen toestemming, maar wilde wel dat het dorp iets verder van de rivier gevestigd werd, zodat er rust was.

Osun is Yeye – moeder van ons allen

Nog meer overleveringen

Oshun vroeg vaak aan Obatala om haar wichelarij te leren, maar ze kreeg altijd als antwoord terug dat ze te jong was of te mooi om dat te leren. Obatala was zich op een dag aan het wassen bij een plas, toen Eleggua de Orisha van de wegen voorbij ging. Hij griste de kleren van Obatala en ging ermee vandoor. Obatala was naakt en durfde het water niet uit te gaan. Osun kwam vervolgens langs en vroeg Obatala waarom hij in het water was.  Obatala legde vervolgens uit dat zijn kleren waren gestolen. Oshun keek om zich heen en zag dat er voetsporen waren die richting het bos wezen. Ze wist precies van wie die sporen waren en ze zag haar kans schoon. Ze kon de kleren terughalen voor Obatala, maar hij moest haar in ruil daarvoor  wichelarij leren. Obatala had geen ander keus dus ging hij akkoord met haar voorstel. Osun zorgde ervoor dat ze er zo aantrekkelijk mogelijk uitzag en ging naar het huis van Elleggua. Toen hij haar zag was hij overmand van lust. Ze sloten een ‘overeenkomst’  en ze kreeg op die manier Obatala’s kleren terug. Ze wordt om deze reden soms de heilige courtisane genoemd.
osun Zestien dagen en nachten leerde Obatala Osun wichelarij middels kaurischelpen. Toen ze volleerd was deelde zij haar kennis met de bewoners van het dorp. Vanwege deze legende word zij gezien als Iyami Oshoroga, de beschermvrouwe van mensen die aan wichelarij doen. Ze is wijs en heeft compassie, maar is net als het element water waar zij over heerst onvoorspelbaar. Water  en emoties hebben namelijk overeenkomsten. Ze is een vrije geest en staat symbool voor goddelijke liefde. In Afrika wordt de krokodil als haar totemdier gezien.

Kleuren: geel, goud en oranje

Geluksgetal: 5

Invloedgebieden: rivieren, liefde, romatiek, zwangerschap, hekserij, emotionele genezing en gewichtsverlies

Symbolen: goud, gele vlinders, diamanten, gele rozen

Dag: 8 september

Stenen: amber, diamanten, topaas en kwarts

Attributen: onder andere  kaurischelpen, spiegels en kammen

In de Afrikaanse diaspora heeft Osun een centrale plaats in de Brazilaanse  Candomble. Binnen de Cubaanse Santeria is Osun(Oxum) samen met Yemaya, Obatala en Shango onderdeel van de vier pilaren. In haiti is ze binnen de vodoucultuur te herkennen als Erzulie.