april 21

Movie alert: Half of a Yellow Sun

Half of a Yellow Sun is een roman uit 2006 van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie. Het verhaal speelt zich af in Nigeria tijdens de Biafra-oorlog die van 1967 tot 1970 duurde. De effecten van deze oorlog komen in de film naar voren door het leven van de alledaagse burger te laten zien. Eigenlijk moet je dit met een korreltje zout nemen, want het boek gaat deels over de gegoede burgerij en net als in de meeste romans gaat het in deze film over liefde, verraad en wraak.

Het plot

Ugwu een eenvoudige dertienjarige jongen trekt in bij de jonge intellectueel Odenigbo om hem te helpen in het huishouden. Daartussen speelt zich nog het een en ander af en het leven van Ugwu veranderd drastisch wanneer Olanna de vriendin van Odenigbo bij hen komt inwonen.

Het verhaal begint positief, maar de spanningen tussen de Hausa en Igbo stam nemen de overhand. Er zijn namelijk honderden mensen afgeslacht tijdens de Biafra-oorlog, waaronder de tante en oom van Olanna. Het ene  na het andere drama volgt elkaar op.

Odenigbo speelt een centrale rol in de film en hij ontvangt geregeld de elite van Nigeria  om te praten over de politieke situatie in het land. Deze verslechtert waardoor hij en  Olanna moeten vluchten. In de loop van het verhaal komt de kijker erachter dat Odenigbo een geheim heeft. Wanneer je dit geheim wil weten zal je echt dit boek moeten lezen of de film moeten zien.

Half of a Yellow Sun heeft in 2007 de Orange Prize for Fiction gewonnen. De roman heeft het dus supergoed gedaan, waardoor het nu is verfilmd. Bekijk hieronder de trailer van Half of a Yellow Sun:

Hieronder zie je Chimanda in gesprek met een journalist over de film Half of Yellow Sun:

Nigeria’s grootste artiest D’Banj mocht voor de muzikale begeleiding van de film zorgen. Laat even weten wat je van de  film vindt of als ‘Bother you’ past bij de sfeer van Half of a Yellow Sun.