Orisha Suite: Yemoya

De komende periode wordt in de serie Orisha Suite iedere week een Afrikaanse godheid belicht. De vijfde in de serie is Yemoya.

De naam Yemoya is een verbastering van Yey Omo Eja wat ‘moeder wiens kinderen vissen zijn’ betekent. Daarmee wordt bedoeld dat haar volgers talrijk zijn als vissen of een speciale band hebben met de zee. Yemoya wordt naast Afrika in Brazilië vereerd, Cuba, Haiti, Trinidad, Midden-, Zuid- en Noord-Amerika. Volgens de Yoruba mythologie zijn haar ouders Oduduwa en Obatala. Yemoya had één zoon Orungan, die haar verkrachtte waardoor ze zwanger werd. Na deze beproeving vervloekte ze Orungan, wat resulteerde in zijn dood. Toen dit gebeurde besloot ze zelf ook te sterven en werd ze een berg. Voordat dit zich voordeed brak haar watervlies en er wordt gezegd dat hierdoor de oceanen zijn ontstaan. Deze bevalling bracht 14 Orisha’s voort volgens de Yoruba overleveringen.

Yemoya was oorspronkelijk de godin van de Ogun rivier in Nigeria. Dit is ook de rivier van de godin Oshun, haar zuster.

Water is Yemoya’s domein

In Afrika staat Yemoja bekend als Mami Watta en wordt ze gezien als de bron van al het water en dus het leven. Yemoya is dus ook een vruchtbaarheidsgodin en de beschermheilige van zwangere vrouwen. Water is dus Yemoya’s domein, daar begint alle leven. In Brazilië staat deze watergodin bekend als Yemoya Afodo(A Vodoe). Ze wordt in de Afrikaanse diaspora gezien als de redder in nood die voor bescherming zorgde toen hun tot slaaf gemaakte voorouders via schepen de overtocht maakten naar de nieuwe werelddelen.

yemoja

Doordat Yemoya wordt geassocieerd met de schepping is ze de beschermvrouw van kunstenaars. Yemoya staat ook symbool voor nieuwe mogelijkheden. Het afstoten van energie die niet langer een plaats inneemt in je leven om het te vervangen met iets nieuws. Yemoya is verder de essentie van oneindigheid en onvoorwaardelijke liefde. Yemoya herinnert ons eraan dat wij constant in beweging zijn. Het leven is namelijk veranderlijk en daar is flexibiliteit voor nodig.

Symbolen: de zee/oceaan, rivieren(open water), stuur, anker, de zes-puntige ster, parels, kaurischelpen, zilver, zeevogels , pauwen, zeemeerminnen, de volle maan, witte bloemen en halve maan. Yemaya wordt meestal afgebeeld als een zeemeermin of vrouw die een rok draagt met een rok bestaande uit zeven delen. Dit staat weer symbool voor de ‘zeven zeeën’. Geologisch gezien zijn er eigenlijk vijf oceanen.

Kleuren: Blauw en wit
Dagen: Zaterdag, 2 februari en 7 en 9 september
Invloedgebieden: vrouwen, vruchtbaarheid, gezondheid, wijsheid en rijkdom
Nummer: 7
Namen: Ymoja, La Sirene(Haiti), La Balianne(New Orleans) moeder van parels, moeder oceaan, Stella Maris(ster van de zee), Yeyé Omo Eja, moeder van dromen, moeder van het water, moeder van ons allen etc.
©thecolourfullview.com