De Kroeshaaricoon: Ashaki Leito

In De Kroeshaaricoon stellen we wekelijks een natural voor. Deze week is Ashaki Leito aan de beurt.

Waar staat Ashaki Leito voor?
Ashaki Leito staat voor zelfacceptatie, voor trots zijn op jezelf, houden van jezelf en dat ook durven uit te stralen. Je natuurlijke zelf durven te zijn, jezelf kennen, inclusief geschiedenis om daar mee verder te komen.

ashaki3Wanneer heb je de beslissing genomen om natural te gaan?
Ik ben altijd natural geweest. Ik ben een maagd wat straighten betreft. Ik speelde eigenlijk vals vroeger. Ik gebruikte het gladde haar en dan vlechtte ik het tot mijn bil. Maar het moment dat ik echt zoiets had van hier moet ik wat mee doen was op mijn 16de. Ik leerde toen een vriend kennen die mij introduceerde in de blackhistory-wereld, maar ik was er nog niet. Wat ik deed was experimenteren met nep haar en soms met mijn eigen haar. Met mijn eigen haar voelde ik mij nooit gelukkig en nooit goed genoeg. Gelukkig begon ik in mijn twintiger jaren echt te houden van mijn eigen haarbos.

Beschrijf je haar structuur?
Ik hou zelf persoonlijk niet van het woord kroes, omdat kroeshaar een negatieve connotatie heeft maar dat is nou eenmaal de taal die men gebruikt.

Wat doe je meestal met je haar?
Een afro of een halve afro, een puff en soms draai ik mijn haar. Ik heb laatst nog een Bantu knot geprobeerd. Ik vond het echt mooi. Het is elke ochtend weer een verassing hoe mijn haar zit.

Welke producten gebruik je?
Ik maak zelf een haarmasker van avocado of honing die ik dan over mijn haar verdeel.

Ik hou van mijn haar

Ik merk dat je liefdevol met je haar omgaat en er ook zo over praat
Ik hou van mijn haar. Die haarmasker stop ik in delen van mijn haar en was het vervolgens ook in delen eruit. Ik heb een shampoobar met allerlei biologische producten. Ik gebruik een conditioner en daarna spoel ik het af met koud water vermengd met appelciderzijn.

Je hebt dus een verwend hoofd. Heb je tips voor vrouwen als ze hun haar gezond willen houden?
Kroeshaar moet je moisterizen en goed vochtig houden, met water of met een waterbase leave-in conditioner. Die maak ik zelf, you don’t have to go broke. Daarnaast moet je goed letten op de manier waarop je je haar kamt. Maak het vochtig dat kamt makkelijker. Als je het moisterized wil houden is het verstandig om met een satijnen doek te slapen. Was je haar in delen. Als je het in delen wast dan klit het niet. Als ik het vast doe, dus met vlechtjes wordt mijn haar niet helemaal schoon. Maak het verder a.u.b. niet droog met een haardroger, leg een t-shirt op je haar na het wassen en druk het heel voorzichtig aan en laat het door de natuurlijke lucht drogen. Gebruik geen katoenen handdoek deze haalt al het vocht weer uit je haar.

Ik ben nu bezig met het organiseren van Miss Black Hair Nederland

Wat voor producten gebruik je om je haar te stylen?ashaki4e
Na het wassen gebruik ik sheabutter met een natuurlijke olie. Bijvoorbeeld kokosolie, Jamaican Caster Oil of arganolie. Mijn haar is mijn baby. Ik gebruik dan voor de rest geen olie meer tenzij ik een bepaald kapsel wil of een bepaalde krul. Ik gebruik elke avond een leave-in conditioner met aloë vera die ik zelf heb gemaakt.

Welk haarproduct kan je echt niet missen?
Meerdere, water, aloë vera juice dat is echt supergezond en sheabutter.

Wat doe je nog meer?
Ik ben nu bezig met het organiseren van een miss verkiezing: Miss Black Hair Nederland . Ik ben verder freelance presentatrice en kan bij allerlei events worden ingehuurd. Als je een moderator nodig hebt die de boel aan elkaar kan praten ben ik ook de juiste persoon.