mei 08

De Kroeshaaricoon: Yahmani Blackman

In De Kroeshaaricoon stellen we wekelijks een natural voor. Deze week is Yahmani Blackman aan de beurt.


Waar staat Yahmani Blackman voor?
Als klein meisje ging ik vaak naar de bieb waar ik een kinderboek met de titel een gekke leeft langer zag en ik weet niet waarom maar die zin is mij altijd bijgebleven. Een gekke leeft langer beschrijft mij het best. Wat niet volgens de norm is wordt als gek gezien. Ik vind dat je als persoon voor alles je eigen definitie moet geven. Zelfs de norm moet je je eigen definitie geven. Tegenwoordig wordt de norm bepaald door iemand en daar is iedereen naar gaan leven maar ik heb gemerkt dat ik niet altijd volgens de norm kan leven waardoor mensen mij een beetje als gek ervaren. Ik leef volgens mijn eigen normen en daardoor leef ik ook echt. Vandaar de quote gekken leven langer, mensen die hun eigen ding doen leven langer.

Wanneer hYahmanieb je de beslissing genomen om natural te gaan?
Ik ben drie jaar geleden natural gegaan. Vroeger mocht ik als kind van mijn moeder nooit straighten. Af en toe had ik nepvlechten in, maar ik was in principe toen ik jonger was altijd natural. In mijn tienerjaren ging ik meer nepvlechten zetten. Op mijn 19de ging ik op mezelf wonen en toen begon ik te experimenteren met verschillende kapsels. Ik ben gaan weaven, daarna heb ik eerst een klein randje van mijn haar gestraight, want ik durfde het niet helemaal en op gegeven moment wilde ik gewoon mijn eigen haar. Ik ben echt een fan van de seventies en  eighties. Eigenlijk besloot ik pas natural te gaan toen ik de zangeres Tjam Rosie zag. Ik vind haar zo dope. Ik dacht: Áls het lelijk is zet ik weave of een pruik i don’t care, maar ik ga het gewoon doen en kijken hoe mijn natural haar mij staat. Het voelde meteen goed, ik schaamde me niet meer voor mijn haar. Mijn haar voelde niet natuurlijk aan vroeger als ik het had losgemaakt na een weave. Als ik weave moest halen was mijn hoofd altijd goed bedekt.  Nu heb ik een dope kapsel en het is helemaal mijn eigen haar.

Beschrijf je haar stYahmani2eructuur?
Ik heb nooit onderzoek gedaan naar wat voor haarstructuur ik heb maar ik heb nu hele kleine krullen. Ik merk als ik  mijn haar gewassen heb dat de krullen heel fijn zijn, maar dat het ook zacht is. Ik heb gewoon lekker dik kroeshaar.

Beschrijf de band die je met je haar hebt?

Mijn haar is een onderdeel van mijn persoonlijkheid. Als ik nu kijk naar de foto’s met weave dan zeg ik dat is Yahmani helemaal niet. Dat haar ben ik niet. Ik hou heel erg van aparte coups, dus niet volgens de norm. De  blockhead is hier een voorbeeld van. Mijn haar is dus  een manier voor mij om mezelf te uiten.

Ik zorg goed voor mijn haar maar niet goed genoeg. Soms laat ik mijn haar voor wat het is en de andere keer verwen ik het lekker. Mijn haar betekent heel veel voor mij. Mijn haar staat voor de fase van mijn leven waar ik op dat moment ben.  Mijn haar dat ben ik. Ik heb weave gehad, ik heb vlechten gehad en eigenlijk vertellen al die coups in welke fase  van mijn leven ik ben. Ik ben nu natural omdat ik mezelf de afgelopen twee jaar heel erg ben gaan accepteren en waarderen. Tegenwoordig geniet ik zo van mijzelf. Yahmani4

Welke producten gebruik je?
Ik gebruik veel natuurlijke producten zoals jojobaolie, honing, ei, mayonaise, kokosolie, castorolie of olijfolie.  Ik maak mijn eigen conditioner en wil binnenkort mijn eigen sheabutter mix maken en heel soms gebruik ik  oliveshampoo. Ik heb vroeger veel  geexperimenteerd met haarproducten, waarschijnlijk niet de juiste want mijn haar werd er niet beter op. Ik ben nu heel erg bang om zomaar producten te gebruiken. Er zijn nu wel heel veel blackhairlijnen, maar die zijn vaak heel duur, waardoor ik aan het onderzoeken ben welk product of welke vrucht heel goed bij mijn haar werkt. Honing werkt heel goed bij mijn haar. Het zorgt ervoor dat de kleur beter uitkomt en dat het meer gaat glanzen. Ik doe de honing dan door mijn conditioner. Avocado is ook een vrucht die ik in mijn haar wil doen. Na het douchen zet ik meestal een beetje jojobaolie of castorolie op mijn haar. Ik vindt mijn krullen het mooist wanneer er niet te veel poespas op zit.

Wat voor producten gebruik je om je haar te stylen?
Ik gebruik echt heel weinig voor mijn haar, eigenlijk zo min mogelijk.

Welk haarproduct kan je echt niet missen?
Op dit moment kan ik water en  jojobaolie niet missen. Ik kan mijn haar dan makkelijk uit de klit halen, mijn haar wordt zachter van deze mix en  mijn hoofdhuid voelt ontspannen aan.

Yahmani5Welk kapsel heb je nu?

Nog steeds de blockhead maar zwaar uitgegroeid omdat ik naar een grotere afro wil gaan.

Wat doe je nog meer?
Ik ben een performing-artist in de breedste zin van het woord. Ook studeer ik pedagogiek en geef ik mentorbegeleiding, maar dat  is ook een performance. Ik perfom om te inspireren. Ik ben verder actrice in met name theathervoorstellingen en host veel. Tijdens het kwakoefestival heb ik een modeshow gehost, maar ook  in het Bijlmerpark theater ben ik kind aan huis. Tegenwoordig ben  ik ook op Instgram. Wil je connecten dan kan dat via Yahman_i_Blackman.