Orisha Suite: Oba + Eargasm Alert: Yemi Alade – Johnny

De komende periode wordt in de serie Orisha Suite iedere week een Afrikaanse godheid belicht. De zesde in de serie is Oba.

In de Yoruba Mythologie is Oba de Orisha van de rivieren en dan voornamelijk de rivier de Oba. Als dochter van Yemaya stond  ze bekend om haar wijsheid. Ondanks deze kwaliteit is ze toch tragish aan haar einde gekomen. Oba was volgens de Yoruba overleveringen de eerste vrouw van Shango, de Orisha van donder en bliksemslag. Shango had naast Oba nog twee andere vrouwen Oshun en Oya, die overigens haar zussen waren. Er was onderling altijd sprake van rivaliteit  tussen de vrouwen en het volgende verhaal is daar een goede illustratie van.oba

Oba was Shango’s eerste vrouw, maar Oshun was toch zijn  favoriet omdat ze beter kon koken. Oba werd jaloers omdat ze per slot van rekening zijn eerste vrouw was. Ze besloot  aan Oshun te vragen op wat voor manier ze haar man gelukkiger zou kunnen maken.  Oba had dat in feite liever niet kunnen doen, omdat Oshun haar als een grote concurrent zag. Oshun’s  kinderen zouden nooit troonopvolgers  kunnen worden en dat maakte  haar erg bitter. Ze vertelde dus aan Oba dat ze een aantal jaren terug een stuk van haar oor had afgesneden, het had gedroogd,  tot poeder had gemalen en dat aan Shango had  gegeven om meer  van haar te gaan houden. Oba was  onder de indruk van dit verhaal dus  sneed ze haar hele oor af. Dit oor vermengde zij vervolgens in Shango’s  eten.  Shango zag echter het oor toen hij in zijn soep aan het roeren was. Hij werd zo kwaad op Oba en vroeg haar of  ze hem wilde vergiftigen. Ze werd daarna door hem  weggejaagd.

Volgens de Yoruba overleveringen viel ze van verdriet ter aarde neer en de Oba rivier ontstond uit haar tranen. Opvallend detail is dat de  Oba rivier in Nigeria opgaat  in de Oshun rivier.

Invloedgebieden: bescherming, energie, loyaliteit, dynamiek en flexibiliteit

Dag van de week:  zondag en vrijdag

Symbolen: stromend water, trouwringen die in elkaar verweven zijn, sjaals die de oren bedekken, twee zwaarden met een sjaal, capes, rode en witte harten en roze bloemen.

Aanverwanten: Yemaya, Oshun en Oya.

Getal: 8

Kleuren: roze en blauw

Eargasm Alert: Yemi Alade – Johnny