Orisha Suite: Erinle

De komende periode wordt in de serie Orisha Suite iedere week een Afrikaanse godheid belicht. De zevende in de serie is Erinle.
Erinle
Erinle  is volgens de Yoruba mythologie een jager en dan voornamelijk op het water, zijn broer Ochossi jaagt op het land. Erinle staat bekend om zijn genezende krachten. Volgens de Yoruba overleveringen leefde hij in het bos met zijn broers Ogun, Ochossi en Osanyin. Verder bracht hij zijn tijd door met de Orisha genaamd Oko. Hij wordt geassocieerd met Yemaya, Otin en Osun. Hij is de zoon van Obatala en Yembo en broer van Abbatta.

Erinle wordt meestal afgebeeld als een olifant. Hij is de Orisha van de natuurlijke krachten van het universum. Als god van de aarde is hij heel erg masculine en krachtig, groots en indrukwekkend, zijn vrouwelijke kant  is vertegenwoordigd als god van het water. In deze rol brengt  hij leven voort en symboliseert hij net als water dynamiek. Het kunnen wisselen tussen de twee elementen maakt deze Orisha bijzonder. Deze eigenschappen zijn nodig om de mens van dienst te zijn. Hij is verder beschermheer van de vissers. Erinle is kortom een van de meest geliefde en veranderlijke Orisha’s.
Erinle en Ogun
Erinle staat bekend om zijn kwaliteiten als jager, maar omdat hij geen vrouw of familie had om voor te zorgen bouwde hij een hut diep in het bos. Daar jaagde hij dan op apen en om zichzelf te vermaken zong hij liedjes. Een lokale medicijnman hoorde op een dag het gezang en volgde hem naar huis. Hij was helemaal betoverd door de stem van Erinle en vertelde het aan iedereen die hij tegenkwam. Ogun kreeg op gegeven moment te horen dat er een man was die net zo goed kon jagen als hij. Ogun wilde hier meer van weten en ging op zoek naar Erinle.  Toen hij Erinle eenmaal had opgespoord was hij helemaal onder de indruk van zijn stem en wilde hij graag ook zo prachtig leren zingen, dus bood hij Erinle aan om hem de kunst van het drummen te leren in ruil voor de kunst van het zingen.Vanaf die tijd waren de twee jagers grote vrienden. Ze waren onafscheidelijk en leefden als broers met elkaar.

Eigenschappen:  overlevingskracht, kennis van medicijnen en dieren

Elementen: aarde, water

Kleuren: Turquoise, blauw en roze

Stenen: Koraal, goud en opaal

Sieraad: een edelmetalen vis aan een ketting

Dag: 24 oktober en 29 september

Symbool: Olifant, staf en vishaak

Cijfer: 7