juli 19

Talking art: Art Deco

In Talking Art bespreekt de Colourfull View wekelijks een kunststroming, deze week trappen wij af met Art deco. Art deco is een kunststroming die over de hele wereld terug te vinden  is en bedacht is door Franse kunstenaars die samen de La Societe des artistes decorateurs vormden. Voortrekkers van deze stroming waren onder andere Raoul Lachenal, Hector Guimard en Eugene Grasset. Dit kunstzinnig collectief wilde de leidende positie innemen en  de ontwikkeling van de Franse decoratieve kunst internationale allure geven.

a3

Art deco was voornamelijk populair tussen 1920 en 1939. De invloeden van deze stijl waren vooral te vinden in architectuur, grafische, industriële en interieurontwerp, maar ook beeldende kunst en de modeindustrie.

artdeco4 emmy london

 

Art deco wordt gekenmerkt door geometrische figuren en overdadige versiering. Art deco is in feite eclectisch. In Art deco herkent men verder verschillende kunststromingen zoals kubisme, modernisme, functionalisme en expressionisme.

a1

De Art deco heeft in de Jaren 30 zelfs de vormgeving van auto’s beïnvloed. De Chrysler Imperial CL uit 1934 is een typische auto in Art deco stijl.
a

Cinema Impero Asmara Eritrea

a

De Italianen brachten de Art deco naar Eritrea. Er zijn nog enkele gebouwen in die stijl te zien.

a

Interieur van het Bacardigebouw in Cuba

a

De Centrale Markt in Maleisië

a

Het verzekeringsgebouw in India (Bombay)

aStadshuis Benoni, Gauteng Zuid-Afrika

Wil je nog meer Art deco zien  dan kan je hiervoor terecht in de Beurs van Berlage en Theater Tuschinski in Amsterdam.