augustus 04

Keti Koti 2014 in beeld

Keti Koti 2014 stond dit jaar extra in het teken van verzet.  Het festival had al met al vijf gedenkwaardige momenten. Ten eerste was er de groep die geketend aan de Bigispikri meedeed om de ernst van de trans-Atlantische slavernij zichtbaarder te maken.

SN151843Het tweede gedenkwaardige moment was het moment dat wij van The Colourfull View de gedenksteen in onze vizier kregen. Het wordt weleens vergeten dat slavernij een gedeeld verleden is. Deze gedenksteen zorgt er in ieder geval voor dat ons geheugen opgefrist  blijft als het gaat om deze donkere bladzijde in onze vaderlandse geschiedenis.

SN151844Vervolgens bracht Wintipriesteres Marian Markelo een plengoffer  aan de voorouders. Ook niet onbelangrijk in de levensvisie van de Afrikaanse mens, dus dat was het derde gedenkwaardige moment.

SN151845Onderdeel van de ceremonie was een vooroudermasker ook wel Kabrapoptyi genoemd. Dit was uniek om te zien, omdat men in Afrika  zeer bekend is met het gebruik van maskers. Gebruik maken van maskers is een beetje verdwenen uit de Afrikaans-Surinaamse cultuur.

SN151846De officiële herdenkingsdienst werd verderop in het programma tijdelijk onderbroken door een aantal demonstranten die aandacht vroegen voor het alledaags racisme die mensen van Afrikaanse afkomst  ondervinden.

SAMSUNG DIGITAL CAMERASN151855SN151856SAMSUNG DIGITAL CAMERAEr was tenslotte ook nog theater over de slavernij. Het bijzondere hieraan was dat de aanwezigen werden uitgenodigd om met elkaar in dialoog te gaan over de betekenis van vrijheid.

SN151864SAMSUNG DIGITAL CAMERASAMSUNG DIGITAL CAMERASN151874SN151878

Hoe heb jij Keti Koti ervaren dit jaar en wat betekent vrijheid voor jou?