De kroeshaaricoon: Domingas Macaia

In De Kroeshaaricoon stellen we wekelijks een natural voor. Deze week is Domingas Macaia aan de beurt.

Waar staat Domingas Macaia voor?M3
Zelfacceptatie, op jonge leeftijd kwam ik er al achter dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te houden. Als een perfectionist komt de klap wel hard aan, maar dat is de realiteit. Of je bent te dik of te dun. Te lang of niet lang genoeg. Een nerd of niet slim. Het maakt niet uit wat je doet, er zal altijd wel iemand klaar staan met zijn/haar oordeel over wat jij verkeerd doet. Iemand die altijd opzoek is naar iedereens goedkeuring zal nooit gelukkig kunnen zijn. De enige persoon waar je jezelf mee moet vergelijken is je vroegere ik, alleen zo kom je vooruit. Daarom vind ik zelfliefde het allerbelangrijkst. Zolang jij jezelf in de spiegel kan bekijken en tevreden bent met wat je ziet. Zowel je innerlijk als uiterlijk mooi vindt, met alle tekortkomingen. Ik weet niet eens of ik het tekortkomingen of imperfecties kan noemen. Want geen enkel mens is perfect, dus het hebben van tekortkomingen of imperfecties maakt ons ‘perfect’ in het mens zijn.

De mensen die er toe doen zullen je accepteren zoals je bent. De mensen die dat niet doen zouden voor jou er niet moeten toe doen.

M2De mensen die er toe doen zullen je accepteren zoals je bent. De mensen die dat niet doen zouden voor jou er niet moeten toe doen. Een quote die hier prachtig bij past is die van Ralph Waldo Emerson: “To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”

Wanneer heb je de beslissing genomen om natural te gaan?
Als kind had ik een groot bos krullend haar. Toen ik vijf was logeerde ik een tijdje bij familie en in die tijd heeft mijn tante besloten om mijn haar te relaxen. Daar was mijn moeder zeker niet blij mee, maar mijn haar knippen vond zij ook niks. Ik heb dus sinds mijn vijfde levensjaar gerelaxt haar gehad. Rond mijn zestiende begon ik te experimenteren met verschillende haarstijlen. Ik begon toen mijn haar te weaven en te stijlen met een stijltang. Ik was vaak niet tevreden met mijn weave, omdat het er niet uitzag zoals die van de sterren op tv. Niet wetende dat die dames duizenden euro besteden aan hun haar.

In het jaar 2012 liet mijn zusje mij een aantal video’s van naturalista’s, op Youtube, zien. Ik kan mij nog goed herinneren dat wij allebei versteld stonden van de lengte en de textuur van natural hair (kroeshaar). Ik dacht altijd dat ‘ons’ haar onhandelbaar was en niet heel erg lang werd. Uit de video’s bleek dit niet waar te zijn. Destijds brak mijn haar heel veel af en het werd ook niet meer zo lang. Uit wanhoop over de staat waarin mijn haar verkeerde, maar vooral ook uit nieuwsgierigheid over hoe mijn natuurlijk haar eruit zou zien, heb ik besloten mijn haar natuurlijk te laten groeien. Vanaf 1 januari 2013 ben ik gestopt met het stijlen en relaxen van mijn haar. Op 1 augustus 2013 heb ik de big-chop gedaan. Omdat ik kort haar niet bij mij vond passen, heb ik drie maanden na de big-chop nepvlechten gehad. Na die drie maanden was ik meer gewend aan mijn nieuwe kapsel en kon ik het met trots dragen.

Beschrijf je haarstructuur?M7
Ik weet dat er in de natural-gemeenschap verschillende haartypes bestaan. Waarbij type 1 heel steil is en type 4c heel kroes/krullend. Ik heb minstens 3 verschillende haar structuren op mijn hoofd, deze variërend van haartype 3c tot 4c. Als mijn haar nat is komt het verschil goed naar voren. Verder is mijn haar zacht en heel dik.

Mijn haar representeert vrijheid. Ik ben niet langer gebonden aan een bepaald schoonheidsideaal. Ik heb  de vrijheid om mijzelf te zijn.

Beschrijf de band die je met je haar hebt?
Mijn haar representeert vrijheid. Ik ben niet langer gebonden aan een bepaald schoonheidsideaal, ik heb de vrijheid om mijzelf te zijn. Vroeger hechte ik zoveel waarde aan andermans mening. Ik wilde zo graag ‘normaal’ zijn, erbij horen. Nu is dat het laatste wat ik wil. Normaal zijn is saai en past totaal niet bij mij. Ik volg liever mijn eigen pad en jaag mijn geluk na. En mensen tegenkomen die net zo gek zijn zoals ik, is het leukste wat er is. Er zullen altijd mensen zijn die commentaar hebben op mijn haar. Maar zolang ikzelf blij ben met mijn haar, zal ik daar niet wakker van liggen.M1

Ik ben heel tevreden over hoe mijn haar nu groeit, het heeft volume en groeit snel. Ik zou alleen willen dat ik wat vaker zelf producten kon maken. En dat ik wat meer haarstijlen kon uitproberen, want ik lijk wel elke dag mijn haar in een highbun te dragen.

Welke producten gebruik je?
Na veel te hebben geëxperimenteerd, heb ik nu een aantal vaste producten die ik gebruik voor mijn haar. Ik gebruik shampoos en conditioner van het merk Organix. Voor elke wasbeurt gebruik ik een deepconditioner, dit is vaak de haarmayonaise van het merk ORS. Ik maak ook zelf (deep)conditioners, waarbij ik natuurlijke producten gebruik zoals: honing, avocado, banaan, castor olie, jojoba olie, kokosnootmelk, et cetera. Na het wassen van mijn haar gebruik ik een zelfgemaakte sheabutter mix. Deze mix laat mijn haar zijdenzacht voelen, het bestaat uit ¾ sheabutter en ¼ monoï olie. Tot nu toe heb ik nog geen haarproducten gehad die ik zou afraden. Wel zijn er bepaalde producten die beter werken bij mijn haar dan andere. Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken, omdat ik geloof dat mijn haar niks chemisch nodig heeft om gezond en lang te groeien.

Wat voor producten gebruik je om je haar te stylen?
De producten die ik gebruik om mijn haar te stijlen zijn: Water, leave-in conditioner en olie. Voor bepaalde stijlen gebruik ik ook Eco Styler Gel, maar meer heb ik echt niet nodig.

Welke haarproducten kan je echt niet missen?
Ik kan echt niet zonder mijn watersprayfles en kokosolie. Na de jeugdtrauma die ik heb overgehouden aan kambeurten is het van groot belang dat mijn haar goed doorkambaar is voor elke vlechtbeurt. En daar zorgen water en kokosolie voor. Ik heb sinds kort ook Aloë Vera en vitamine E (olie) in mijn watersprayfles. Hierdoor is mijn haar nog gemakkelijker te kamen en houdt het vocht langer vast.

Welk kapsel heb je nu?M6
Op dit moment ben ik op vakantie in Lissabon en heb daarom nepvlechten, ook wel boxbraids genoemd. Tijdens de vakantie ben ik altijd extra lui en dan zijn nepvlechten wel handig. Omdat deze wat gemakkelijker zijn om te onderhouden.

Wat doe je nu?
In februari ben ik afgestudeerd aan een financiële studie. Sindsdien werk ik fulltime op een financiële afdeling. Ik wil graag meer tijd besteden aan de dingen die ik leuk vind om te doen. Na de zomer wil ik weer danslessen volgen en voor het eerst acteerlessen. Ik ben benieuwd naar de acteerlessen. Ik heb ook een schetsboek waar ik mijzelf soms uren in kan verliezen.

Verder doe ik mee aan Miss Black Hair Nederland 2014. Miss Black Hair Nederland is een missverkiezing voor de zwarte vrouw met gekruld (kroes) haar. Wat deze missverkiezing anders maakt is dat het natuurlijke haar van de vrouw centraal staat. Ook richt deze missverkiezing zich op de geschiedenis van de zwarte vrouw en wat voor gevolgen dit heeft op het huidige zelfbeeld van de zwarte vrouw!

M5

Op instagram plaats ik vaak foto’s van mijn verschillende haarstijlen. Ik houd daar ook mijn proces van haargroei bij. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, hou me in de gaten @minga_m!

Vond je dit interview ook zo leuk en wil je graag iemand voordragen als kroeshaaricoon stuur dan een email naar: thecolourfullview@outlook.com