Bijlmerbios 2014: 20 Feet from Stardom

Donderdag 14 augustus zat de eerste avond van Bijlmerbios erop. StarHet visuele feest vond plaats op het Hoekerodeplein bij station BijlmerArena.

Om half 10 begon de documentaire 20 Feet from Stardom. Deze documenaire gaat over legendarische achtergrondzangers en zangeressen, ‘ Doowoppopgirls’ zoals Tamar Braxton ‘ de zus van…’ ze liefkozend noemt. Als  deze mensen er niet waren geweest hadden een heleboel liedjes niet de magische sound gehad waarvan wij die maar al te goed kennen.  We zien beroemdheden als Mick Jagger, Bruce Springsteen, Stevie Wonder met veel lof praten over de undercover legenden als Tata Vega, Judith Hill, Darlene Love en  Lisa Fischer. Een ding staat vast je moest vroeger echt kunnen zingen, anders kwam je er gewoonweg niet. Wat ook duidelijk was dat het hebben van een dijk van een stem ook geen garantie is om door te breken.

Het was ontroerend om te zien dat Darlene Love vertelde dat ze schoonmaakklussen moest doen om het hoofd boven water te houden ondanks dat ze had  opgetreden naast werelds grootste sterren. Tijdens een van haar klusjes hoorde ze tijdens kerst(een super nostalgische periode) een van haar liedjes bij een klant uit de speaker komen. Toen wist ze dat er meer voor haar weggelegd was.

Weet wat je waard bent

De kernboodschap uit deze docu was dan ook weet wat je waard bent en dat je ondanks tegenslagen door moet blijven gaan.  Deze vrouwen en heren maakten puur uit liefde muziek, maar van de zakelijke kant hadden ze jammer genoeg geen kaas gegeten. Dankzij deze documentaire hebben ze uiteindelijk toch een beetje erkenning ontvangen voor hun verdiensten.

Geniet hieronder van Lisa Fischer één van de sterren uit 20 Feet from Stardom, tevens Grammy winnares.