De Kroeshaaricoon: Daya Maduro

In De Kroeshaaricoon stelt The Colourfull View wekelijks een natural voor. Deze week zijn wij met Daya Maduro(31) in gesprek gegaan.

Omschrijf jezelf?A
Ik sta voor positiviteit en vrijheid.

Wanneer heb je de beslissing genomen om natural te gaan?
In 2007 heb ik mijn eerste poging gedaan om natural te gaan, maar het lukte mij niet direct om die stap te nemen. Vanaf 2008 ben ik officieel natural. Voor die tijd heb ik eigenlijk alles gehad wat er mogelijk was. Op 12 jarige leeftijd was het heel normaal dat je haar gerelaxed werd. Dat gebeurde bij mij dan ook, het was iets wat er bij hoorde, want je was dan een grote meid.

Ik heb altijd relaxed haar gehad en daarna nam ik curly, op gegeven moment wordt je ouder en vroeg ik mij af waarom ik dat deed en stelde mezelf de vraag hoe mijn eigen haar er dan uit zag. Ik werd heel erg nieuwsgierig naar mijn eigen haarstructuur. Het relaxen, die curly en dan het verven maakte mijn haar slap. Het brak ook dus koos ik voor de natural look.

Beschrijf je haarstuctuur?
Ik vind het moeilijk om mijn haarstructuur te beschrijven. Ik merk dat ik van alles en nog wat op mijn hoofd heb, voorin heb ik wat lossere krullen dan achterin, daar is het wat sterker gekruld. Men heeft het vaak over de verschillende haartypen. Ik heb geen idee. Ik denk dat ik van alles op mijn hoofd heb. Het enige wat ik weet is dat ik mijn haar heel mooi vindt, het ziet er bij elk kapsel heel anders uit.

Beschrijf de band die je met je haar hebt ?
Het is een hele sterke band. Sinds ik mijn haar terug heb zoals ik het noem voel ik mij compleet. Ik ben trots, het is van mij, het is onbewerkt. Dit zijn mijn krullen, het voelt zacht en het is lekker dik. Ik ben echt trots op mijn haar, ik zou er niet meer zonder kunnen.

Wat voor producten gebruik jAe?
Ik ben nu in de fase waarin ik weer back to basic ben gegaan, maar natuurlijk had ik de fase dat ik van alles en nog wat ging uitproberen. Wat het beste voor mij werkt is pure sheaboter en kokosolie. Al die producten die er nu zijn daarvan heb ik geen idee welke het beste werkt.

Wat heb je daarvoor gebruikt?
Daarvoor gebruikte ik van alles en nog wat van wat ik zag. Ook bestelde ik producten via kroeshaar.com van Mireille Liong. Zij was één van de eerste mensen in Nederland waarvan ik wist dat die producten maakte voor natuurlijk kroeshaar. Jammer genoeg zit zij in Amerika. Ik bestel altijd haarproducten, ze zijn heerlijk. Op gegeven moment had ik iets van het duurt te lang, maar ik bestel nu nog steeds twee keer in het jaar en dan gelijk een grote partij. Het feit dat ze zo ver weg zit is het enige wat ik jammer vindt want haar producten zijn echt heel fijn.

Mijn zus is ook natural dus als zij met een product komt aanzetten probeer ik deze ook uit. Dit is niet altijd een succes want mijn haar houdt van vet en haar haar van water, daarom ben ik het liefs basic.

Welk kapsel heb je nu?
Op dit moment heb ik mijn haar in een bun zitten, omdat het lekker makkelijk zit. Als ik wat uitbundiger wil zijn heb ik twist outs en bantu knot outs . Mijn haar is dan lekker vol.

Wat doe je nog meer ?A
Ik doe heel veel. Evenementen hosten en organiseren is echt mijn ding. Ik heb een carnaval’s groep waar ik heel actief in ben . ik ben gewoon verzot op carnaval vieren. Samen me mijn groep zijn we het hele jaar door bezig met het bedenken van costums en concepten die we uitwerken en presenteren bij de zomercarnaval parade. Dit jaar is het zelf zo goed gegaan dat ik genomineerd ben voor een prijs, dus ik ben benieuwd. Voor de rest dans ik en schrijf ik stukken die ik op mijn website plaats. Ik doe ook modellenwerk en ben eigenlijk een heel bezig bijtje.

Wat voor modellenwerk doe je?
Voornamelijk commercieel, ik heb niet de standaard maat en ben een volle jonge vrouw. Er wordt niet perse naar mijn figuur gekekeken, dit maakt toch wel een verschil. Mensen vinden mijn lach geweldig, dus nodigen ze mij vaak uit bij shoots waar ze spontaniteit willen. Mijn sprankelende lach is dus mijn handelsmerk.

Ik doe op dit moment mee aan de Miss Blackhair verkiezing en daar ben ik onzettend enthousiast over. Ik zag een oproep en ik dacht ik moet hieraan mee doen. Kroeshaar mag gezien worden en het is geen trend. Heel veel mensen zeggen het gaat wel weer over, maar het is een movement. Daarom vindt ik de verkiezing een goed initiatief al de meiden zijn zo mooi. Ze hebben een grote bos krullen en zijn zelfverzekerd. Het is heel leuk om deel uit te maken van dit initatief. Natural hair is hip.

Wil je nog wat delen?
Ik sta heel erg voor het positieve in het leven. Ik merk heel vaak dat we in een maatschappij zitten waarin we heel erg bezig zijn met carriere maken , we zitten in een molen van werk, maar vergeten te genieten en lief te hebben. Als je iets ziet wat je heel erg mooi vindt sta even stil en geniet ervan Dat is een boodschap die ik wil meegeven.

Vond je dit interview ook zo leuk en wil je graag iemand voordragen als kroeshaaricoon stuur dan een email naar: thecolourfullview@outlook.com of een bericht naar onze Facebook-pagina.