De Kroeshaaricoon: Cheriva Saro

In De Kroeshaaricoon stelt The Colourfull View wekelijks een natural voor. Deze week zit  Cheriva Saro(30) op onze praatstoel.

Waar sta je voor?2
De laatste tijd ben ik meer gaan staan voor het verhaal achter de zwarte vrouw.

Wat is dit verhaal?
Meer weten van waar je vandaan komt, wat  je geschiedenis is en hoe het nog invloed op je dagelijks leven heeft en welke kant  je daarmee op wil gaan. Als donkere mensen hebben we allemaal het slavernij verleden waar ik tot op heden niet veel van af wist, maar wel van merkte dat er nog zoveel speelt onder autochtone en zwarte Nederlanders.

Waar komt dit vandaan?
Heel veel komt uit het slavernij verleden. Onbewust is het dat toch iets wat mij en ook andere jongeren tegenhoudt. Wij worden onvoldoende geëduceerd over het onderwerp. Ik ben mij nu steeds meer gaan bezighouden met de rol van de zwarte familie en wat het cultureel erfgoed is dat wij hebben meegekregen vanuit de slavernij. Dat is vaak negatief, dus hoe zet je het om in iets positiefs. Ik stel mezelf vaak de vraag hoe kan ik andere zwarte vrouwen motiveren en inspireren om alles uit hun leven te halen en dat ze trots kunnen zijn op wie ze zijn en waar zij vandaan komen.

Op wat voor manier zou jij daar invulling aan willen geven?
Ik ben op dit moment bezig met de MissBlackhairNederland-verkiezing wat voor mij een hele goede stap is in die richting. Haar is voor donkere vrouwen toch wel het punt waar het altijd over gaat in gesprekken. Het trekt heel veel donkere vrouwen aan en dat is een mooi begin om een dialoog aan te gaan en om te laten zien dat haar slechts een onderdeel is van je zijn. Ik ben momenteel ook druk bezig te kijken naar een mogelijkheid om een eigen stichting op te zetten. Ik wil met sponsering en subsidie in buurthuizen en op scholen workshops verzorgen over ‘Being Naturally Black’

Dit haar is mijn erfgoed.

Wat is being natural en black voor jou?
Dat heeft met alles te maken waar je als donker persoon mee geconfronteerd wordt, met je haar, met je huidskleur wat soms niet goed genoeg wordt gevonden en met vooroordelen. Het is dan de vraag hoe je er op een goede manier mee omgaat. Ik woon in Amsterdam Zuidoost en als ik met mensen in gesprek ben merk ik vaak dat zij heel erg berustend zijn in de uitdagingen die ze op hun pad krijgen. Het is goed om je eigen kansen te creëren, als onze voorouders niet hadden gevochten hadden veel mensen niet de optie om te kiezen hoe ze hun leven zouden leiden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maak er wat van en laten we samen wat opbouwen.

Wanneer heb je de beslissing genomen om natural te gaan of ben je altijd al natural geweest?
Ik ben niet altijd natural geweest en ben op mijn twaalfde begonnen met straighten. Op mijn negentiende heb ik een periode gehad waarop ik mijn haar heel veel aan het twisten was, maar ik had geen idee hoe ik mijn haar moest verzorgen. Na deze periode heb ik een high bun gehad en nu ben ik al vier jaar natural.

Beschrijf je haarstructuur?
Ik heb geen idee, het is kroes. Als het nat is krult het en als het droog is krimpt het.

Beschrijf de band die je met je haar hebt?
Op dit moment is het een beetje dwangmatig, ik zit constant met mijn handen in mijn haar met het gevoel wat voelt dit lekker aan. Het is een heftige verliefdheid. Ik bedenk dan constant wat ik met mijn haar zou kunnen doen. Dit haar is mijn erfgoed.

3Welke producten gebruik je?
Olijfolie, de Cantu leave-in sheaboter, de Cantu daily moisterizer. De producten van Cantu laten bij mij geen laag achter. Bij Aunt Jacky heb ik het gevoel dat er zand in mijn haar zit, maar bij Cantu heb ik dat niet.

Wat voor producten gebruik je om je haar te stylen?
Veel water en voor de edges gebruik ik een beetje gel. Ik ben niet van allerlei producten gebruiken.

Welk kapsel draag je vaak?
Een zijwaartse high bun.

Wat doe je nu?
Natuurlijk de MissBlackHairNederland-verkiezing, verder ben ik druk bezig met het schrijven van artikelen die ik ga publiceren op mijn website beingnaturallyblack. Door mijn verpleegkundige achtergrond weet ik net wat meer over een gezonde levensstijl. Je moet op dieet zal hierbij niet mijn insteek zijn, eerder hoe de lekkernijen waar wij van houden gezonder kunnen worden gemaakt. Het wordt heel interactief. Ook wil ik mij richten op huidverzorging, de donkere huid zit toch anders in elkaar.

Ik ben ook nog hobbyist taartdecorateur, op Facebook kan je mij vinden onder cherilyciousfoods. Met mijn stichting zit ik in de voorbereidingsfase. De thema’s die besproken zullen worden variëren van slavernij tot winti. Ik ben er zelf niet mee opgevoed en heb meegekregen dat winti heel slecht is, maar het komt uit Afrika dus heeft het een betekenis. Jongeren krijgen het niet zo mee als vroeger en ik vindt het jammer dat ik er niet veel van weet en er een soort van angst voor heb.

Tenslotte wat kroeshaar betreft gaat het er bij mij niet om dat iedereen natural moet gaan, maar kies bewust. Als we opgroeien hebben we vlechten en wanneer het tijd wordt om naar de middelbare school te gaan straight iedereen. Dat is dan representatief. Wij deden dit omdat we dat altijd op die manier hebben gedaan. Wees dus bewust over hoe jezelf wil presenteren. Je ben per slot van rekening wie je bent.