Op stap met de Bijlmer Wijksafari

Niet wetend wat te verwachten liep ik op 4 mei richting Kraaiennest Station en eenmaal daar aangekomen maakte ik kennis met Mike Libanon, Adelheid Roosen en nog twee andere deelnemers van de Bijlmer Wijksafari.

De eerste stop was garage ‘De Kempering’ waarvan het de bedoeling was dat wij de energie van deze mistroostige plek in ons moesten opsnuiven. Ik moest eerlijk bekennen dat pisgeur niet mijn ding is. Open-minded liep ik verder waarna wij binnen enkele seconden warm werden ontvangen door jongeren op scooters. Bijlmer Wijksafari Er was in de garage een groot scherm waarop een korte film met Adelheid in de hoofdrol werd vertoond. Nadat wij deze clip hadden uitgekeken, mochten wij achterop de scooters en vertrokken in ‘Rock-and-Role-stijl’ zoevend richting Ganzenhoef.

Uiteindelijk kwamen wij bij Sherry terecht. Sherry vertelde over haar leven en ik was enorm onder de indruk. Sherry leeft haar eigen waarheid en haar moed om vreemden een kijk in haar leven te geven in erg bewonderenswaardig. Ik wil niet alles prijsgeven maar Sherry heeft het onder andere over haar jeugd in Biafra en hoe ze uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen. Bijlmer Wijksafari Na Sherry’s verhaal besloten wij ons weg verder te vervolgen richting Ganzenhoefmarkt waar wij bijna omver werden gereden door een auto. Het bleek al heel gauw dat deze actie ook onderdeel van het programma was. Er stapten twee mensen uit de auto die ons swingend in het Surinaams toezongen. ‘I was all in for it’.

Na deze muzikale stop was het tijd voor de volgende wandeling, waarbij er werd stilgestaan bij de zinnen op flats. Een van de zinnen die mij is bijgebleven ging over vaderschap. Bijlmer Wijksafari

Een vraag die ik niet durf te stellen. Heb ik een vader? Stond er.

Een confronterende vraag in Zuidoost met meerdere lagen. Er zijn veel mensen met vader maar ook veel zonder. Persoonlijk heb ik gemengde gevoelens bij dit soort teksten en weet ik niet zo goed wat ik hier mee aan moet. Wij kwamen uiteindelijk wandelend bij een scholengemeenschap met een Moslim, Christen en alternatieve achtergrond terecht. De scholengemeenschap is echt het levende voorbeeld van verschillende geloofsovertuigingen die met elkaar overweg kunnen. Bijlmer Wijksafari Bij een tunnel in de buurt van Echtenstein werden wij hartelijk ontvangen door een groep kids. Het was ook het moment waarop wij de goedlachse Waasim leerde kennen. Ons tocht vervolgde zich verder in een bus met Flamingo muziek op de achtergrond. Bijlmer Wijksafari

Bijlmer Wijksafari

Aangekomen bij het gebouw SouthEast konden wij in een van de nabijgelegen flats genieten van het uitzicht. Ik kwam erachter dat het stukje spoor tussen Ganzenhoef en Kraaiennest het oudste stukje spoor in Zuidoost is en dat de palen waarop het spoor rust olifantenpoten worden genoemd. Bijlmer Wijksafari Daar werden wij getrakteerd op een deel van Waasim zijn levensverhaal die zich erg thuis voelt in de Bijlmer met haar vele culturen. Na deze stop gingen wij verder naar Sofia A-Tjak, Waasim’s ‘adoptiemoeder’ waar zijn verhaal zich voortzette. Waasim en Sofia hebben veel met elkaar gemeen. Beiden zijn op zeer jonge leeftijd noodgedwongen onafhankelijk geworden. Bijlmer Wijksafari Na te hebben gedanst op Bob Marley’s three litle birds in Sophia’s woonkamer gingen we weer op pad en werden al lopend in opschuivende volgorde gekoppeld aan andere deelnemers van de Wijksafari met het doel de ander een kijk in ons leven te geven. Het hoogtepunt van dit avontuur was op de marktplein van Ganzenhoef waarbij wij konden genieten van muziek van een van de voormannen van BijlmerStyle.

Dacht ik alles gezien te hebben werd ik aan het eind van de Wijksafari blij gemaakt met een late maar lichte Mediterrane brunch. Bijlmer Wijksafari

Bijlmer Wijksafari

Bijlmer Wijksafari

De Bijlmer Wijksafari is echt de moeite waard om mee te maken. Ben je geïnteresseerd? koop dan snel een kaart via het Bijlmerparktheater.