Poetry: Hashtag Heartbreaker – Molly Caven + History Speaks: Jumping The Broom een eeuwenoude Afrikaanse trouwtraditie

I left my mark on you
I see it in everything you do
I swear i never meant to
Boys like you never know what to do move on (or at least try to)
You know i loved you… there wasn’t anything i could do i didn’t want to leave, I had to so yeah, im Sorry i scarred you
It’s just something that i do I would stop, but i don’t know how to.

History Speaks: Jumping The Broom een eeuwenoude Afrikaanse trouwtraditie

De symboliek van de bezem vindt onder andere zijn oorsprong in het West-Afrikaanse land Ghana. De bezem staat symbool voor het wegvegen van verkeerde handelingen, het verwijderen van negatieve energie en het verwelkomen van een nieuw begin.  Ook heeft de bezem in de Ashanti-Akan cultuur een enorme spirituele waarde. De wegen in hun gebied werden opmerkelijk schoon gehouden door handgemaakte bezems en namen een centrale plaats in hun samenleving in.

GB1
Tijdens de trans-Atlantische slavernij werd een groot gedeelte van Ghana bestuurd door de Ashanti dus is het niet vreemd dat hun nakomelingen in diaspora nog steeds rituelen uitvoeren waarbij de bezem een belangrijke functie heeft. Gedurende de slavernij werd ‘Jumping the Broom’ door de tot slaafgemaakten uitgevoerd als huwelijksbezegeling omdat ze officieel geen recht hadden om te trouwen. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom  deze traditie niet zo vaak wordt uitgevoerd omdat men het associeert met slavernij maar dit is onterecht, omdat deze traditie er al voor de slavernij was.

GB2

Jumping the Broom staat puur voor de samenkomst van twee families en is een prachtige traditie om van generatie tot generatie over te dragen. Ook breng je met dit ritueel een hommage aan onze voorouders die voor onze vrijheid hebben gestreden.