november 06

Tags

Friday Night Movie: Pot of Life + History Speaks: Verzetshelden tegen slavernij

De Friday Night Movie van deze week is echt de moeite van het bekijken waard. Hebzucht, afgunst, spanning sensatie alles komt bijeen in deze film. Hope you enjoy!History Speaks: Verzetshelden tegen slavernij
Dat de slavernij een donkere periode was in de geschiedenis van de mensheid weten we allemaal. Er is heel veel bekend over deze periode, maar ook heel veel niet. Wie waren nou de helden die zorgden voor de lichtpunten? Een antwoord op deze vraag is op de bronnen van het Ninsee afgaand snel gevonden.

Adoe
Surinaams opperhoofd van de Saramaka Marrrons, sloot een vredestraktaat in 1749 met de koloniale slavendrijvers, nadat de Nederlandse bezetters in 17330 tevergeefs hadden geprobeerd de aanvallen van de Saramaka Marrons te weerstaan.

Amba

Leider van de opstand van 6 juli 1750 op de WIC-plantage Hato op Curaçao. Plantage Hato was destijds berucht vanwege de veelvuldige mishandelingen en omdat er bij helder maanlicht ook ’s nachts moest worden gewerkt.

Baron
Een van de beroemde Marronleiders tijdens de eerste Boni-oorlog (1765-1778). Hij was een van de leiders bij de slag on Buku(het fort van Bonimarrons). Baron leidde als Marrongeneraal mede de vrijheidsstrijd tegen de koloniale onderdrukkers samen met Boni en Joli Coeur. Baron kwam in openlijk verzet na een zeer vernederende publieke geseling wegens werkweigering.

Boni
De belangrijkste Marronleider, verzetsstrijder en strateeg in de geschiedenis van Suriname. Hij leide samen met Baron en anderen de strijd tegen de slavenhouders tijdens de Boni-oorlogen(765-1778) en (1789-1793).

Broos
Marron-leider die in 1862, een jaar voor de afschaffing van de  slavernij in Suriname toch voor de onmiddellijke vrijheid koos, met mede-bevrijding van alle lotgenoten op de plantage.

Bulbay
Geestelijke voorganger die heet pleng-en bezweringsoffer van de Curaçaose opstandelingen in 1975 leidde. Bulbay was zelf vrij. Zijn sympathie ging echter uit naar de in slavernij gehouden Afrikaanse Curaçaose vrijheidsstrijders.

Corydon
Leider van de Marron-vrijheidsoorlog van 1730 tegen de Nederlandse slavenmakers die de vrije Marron-nederzettingen hadden vernietigd. Deze intimidatiepogingen bleken vruchteloos onder leiding van Corydon werden de bevrijdingsinspanningen juist verdubbeld.


Bron: Ninsee